Värmekamera / Termograf

Med en värmekamera mäter man hästens värmeutstrålning. Genom detta är det ett bra verktyg att får en helhetsuppfattning hur din häst använder och belastar sina muskler, leder och ligament.

Varför värmekamera?

Med värmekameran kan man i tidigt skede upptäcka avvikelser i hästens värmeutstrålning vilket kan bero på någon typ av skada eller inflammation. Man kan genom detta lokalisera vart det är behov av behandling.

Upptäck tidigt

Genom att upptäcka problem i tidigt skede man kan behandla hästen innan det har blivit ett större problem för hästen och som kan leda till veterinärbesök.

"Jag använder mig av Annah på Marma Torp för genomgång och massagebehandling av mina hästar. Annah är kunnig och professionell. Hästarna njuter och får hjälp med sina kroppar och muskler. Ett av Annahs redskap är värmekameran där man kan se ökad värme och på så sätt förbygga eventuella kommande skador. Då Annah kan se var hon ska Lägga lite extra krut. Eller tex. kolla gamla skador som vi gjorde sist då Annah kollade en utläkt senskada. Jag och mina hästar rekommenderar varmt Annah!"

Mikaela Ellesjö-Kauppinen

Hur går en termografering till?

Själva termograferingen går till så att hästen ställs upp på lämplig gång och jag fotograferar hästens alla delar och hela tiden jämför höger respektive sida. Ex. höger framkota med vänster framkota osv. Det är denna jämförelse som är den intressanta, inte hur hög temp hästen innehar i respektive muskel eller led i sig.

Vad behöver jag tänka på innan behandlingen?

Då vi mäter temperatur är det viktigt att hästen 2 timmar innan:

  • Skall ha stått i stallet (eller motsvarande) utan direkt solsken eller vind.
  • Är rentvättad, torr, borstning kan göras senast en timme innan analys.
  • Fri från bandage och täcken. Hovarna väl renskrapade och tvättade.
  • Man och svans "uppsatta" eller på annat sätt fria från hästkroppen för att inte påverka hudtemperatur.
  • Inte inom 1 dygn använt liniment, fått massage eller annat som påverkar blodgenomströmning.