infoo@omarmatorp.se        073-34 29 986

Marma Torp Islandshästanläggning

Avkopplande miljö med lugn och ro från vardagens stress


Vår nybyggda anläggning (stod klar i januari 2013) är välplanerad och ligger i en väldigt avkopplande, tyst miljö med lugn och ro från vardagens stress vid Marmatorp 1,5 mil söder om Uppsala och 6 km från Knivsta. Ta en härlig tur på våra marker eller ett träningspass på rid-banan eller rakbanan. Ät en bit mat eller ta en kaffe i det nya fräscha fikarummet med utsikt över anläggningen. Eller varför inte grilla vid vår grillplats?

Anläggningen

Marma Torp kartan

Ridmöjligheter

Ovalbana
250 x 5 m enligt FIPO2014 med rid volt 23 x 60 m i mitten med 14 belysningstolpar som ger ett mycket jämnt och bra ljusflöde som håller att rida på året runt.

Ridbana
20 x 40 m med 6 belysningsstolpar som ger ett jämnt och bra ljusflöde och hinderpaket från Safety Systems.

Grusad rakbana
250 m med 10 belysningsstolpar som ger ett jämnt och bra ljusflöde som håller att rida på året runt.

Rundbana
1100 m, håller att rida på året runt.

Ridstigar
2 mil uppmärkta ridstigar på egen mark som består av skog, åker och grusvägar.
På vintern röjer vi snö och sandar alla banor. Ridstigarna på våra åkrar snöröjer vi vid behov.
Stallplats

 • Anläggningen
 • Ligghall för upp till 12 hästar
Vår nybyggda, välplanerade anläggning är byggd enligt Jordbruksverkets lagar och krav. Här har du närhet till allt: hage, ridbanor och ridvägar m.m.

Du har tillgång till stall med ventilation, gästhagar, viloboxar, sjukbox, uppbindningsplatser, spolplats med varmt vatten, sadelkammare med låsbara sadelskåp, personalutrymmen och loft för förvaring.

Alla uppvärmda utrymmen som sadelkammare, WC, dusch, omklädningsrum och fikarum har FTX-ventilation, klinkergolv och kakel i duschen.

Active Stable är ett system för grupphästhållning i en planerad paddock där hästen får röra sig fritt i flock med andra hästar. Utfodringen sker individanpassat och automatiserat på ett sätt som återspeglar hästars naturliga ätvanor över dygnet.

Du som hästägare får förutom en fysiskt och psykiskt hälsosammare häst, ett flexiblare hästägande då behovet av rutinarbeten, som t.ex. mockning och utfodring, minskar jämfört med traditionell hästhållning.

Snabbfakta

 • Inackordering i lösdrift Active Stable för 14 st Islänningar
 • En helt nybyggd anläggning med mycket hög kvalitet
 • Individuell automatisk utfodring av grov- och kraftfoder
 • Uppvärmda automatiska vattentankar
 • Ligghallar, 1 stor med plats för upp till 12 hästar samt 2 små för upp till 4 hästar
 • Sjukbox
 • Hagar
 • Stora hårdgjorda ytor för hästarna
 • Belyst ovalbana 250 x 5 m
 • Belyst rakbana 250 m
 • Belyst ridbana 20 x 40 m
 • Ridstigar i skog och på åker (egen mark)
 • Fikarum, WC, dusch och omkl. rum
 • Sadelkammare med låsbara sadelskåp
 • Avstressande miljö i Marmatorp, Knivsta
 • Tillstånd från Länsstyrelsen
 • Godkänd Säker Hästverksamhet, Länsförsäkringar
 • Anläggningen har Securitas larm
Ring för mer information
eller rundvisning

073-34 29 986


Marma Torp kartan

Ridmöjligheter

Ovalbana
250 x 5 m enligt FIPO2014 med rid volt 23 x 60 m i mitten med 14 belysningstolpar som ger ett mycket jämnt och bra ljusflöde som håller att rida på året runt.

Ridbana
20 x 40 m med 6 belysningsstolpar som ger ett jämnt och bra ljusflöde och hinderpaket från Safety Systems.

Grusad rakbana
250 m med 10 belysningsstolpar som ger ett jämnt och bra ljusflöde som håller att rida på året runt.

Rundbana
1100 m, håller att rida på året runt.

Ridstigar
2 mil uppmärkta ridstigar på egen mark som består av skog, åker och grusvägar.
På vintern röjer vi snö och sandar alla banor. Ridstigarna på våra åkrar snöröjer vi vid behov.


Konceptet

Active Stable är ett system för grupphästhållning i en planerad paddock där hästen får röra sig fritt i flock med andra hästar. Utfodringen sker individanpassat och automatiserat på ett sätt som återspeglar hästars naturliga ätvanor över dygnet. Du som hästägare får förutom en fysiskt och psykiskt hälsosammare häst, ett flexiblare hästägande då behovet av rutinarbeten, som t.ex. mockning och utfodring, minskar jämfört med traditionell hästhållning.

Marma Torp aktiviteter

Ökad aktivitet & välmående

Active Stable är tänkt att öka hästens aktivitet hela dygnet. Hästar är nattaktiva och vill inte bara stå och sova för att människor sover på natten. Med uttänkt placering av Höstation, Kraftstation, Vatten, Ligghall och Halmstation måste hästen röra sig för att komma till dom olika platserna.
På vår välplanerade anläggning kan hästarna få röra sig upp till två mil om dagen, vilket är exceptionellt bra för hästens cirkulation, muskler, leder etc.

Ligghallar
Vi har en stor ligghall för upp till 12 hästar och två små flyttbara ligghallar med plats för upp till 4 hästar. På den stora ligghallen går taket långt ut så att även hästar som står utanför får tak över huvudet

Invänjningshage
När en ny häst kommer till oss står den några dagar i en egen hage, med kontakt med de andra hästarna över stängslet. När vi släpper ihop hästarna så går det lugnt till eftersom dom redan har haft kontakt med varandra.

Mark
Stora hårdgjorda ytor vid foderstationer, vatten och ligghall.

Hagar
Omväxlande skog och åker med rejäla elstängsel. 4 hektar vinterhage med förstärkt yta för att inte bli bottenlös. 10 hektar sommarhagar.

Marma Torp matro

Matro

Hästen kan äta i lugn och ro när den vill men med kontrollerad mängd foder. Varje häst bär ett halsband runt halsen med en transponder med deras personliga nummer.

När hästen går in i någon av matstationerna känner en dator av vilken häst som kommit in, räknar ut hur mycket foder den ska ha. Därefter åker två luckor sakta igen så att den får äta själv i lugn och ro. Under matstunden ser den hela tiden dom andra hästarna. Efter att luckorna åkt igen bakom den åker en lucka ner framför hästen och den får fritt fram att äta. Hästen får äta i ett antal uträknade minuter, när minuterna är inräknade åker den främre luckan upp, luckorna bak öppnas och hästen kan gå ut.

Det här är ett genialiskt sätt att utfodra hästar då alla, ranglåga som ranghöga, får exakt den mängd mat den ska ha. Detta resulterar i en lugn häst som slipper oroa sig för att inte få mat och du blir lugnare som hästägare när du är säker på att sin häst får den mat den ska ha.

Mer tid med gladare häst

Konceptet Active Stable är ett system för grupphästhållning i en planerad paddock där hästen får röra sig fritt i flock med andra hästar. Utfodringen sker individanpassat och automatiserat på ett sätt som återspeglar hästars naturliga ätvanor över dygnet. Du som hästägare får förutom en fysiskt och psykiskt hälsosammare häst, ett flexiblare hästägande då behovet av rutinarbeten, som t.ex. mockning och utfodring, minskar jämfört med traditionell hästhållning.

Marma Torp natur

Naturliga ätvanor

Istället för att utfodra ca fyra gånger om dagen kan hästen på Marma Torp få mat ca 20 gånger per dag vilket är närmare det naturliga för en häst. Utfodringen sker individanpassat och automatiserat på ett sätt som återspeglar hästars naturliga ätvanor över dygnet.

Fodertilldelning
Varje häst får en individuell foderstat i Active Stable-foderstationerna där hästarna äter i små mängder flera gånger om dygnet. Mängden går att reglera om hästen blir för mager eller för tjock. Med systemet har man koll på att hästen har ätit sin fodertilldelning varje dag. När det börjar växa bete i hagarna drar vi sakta ner på fodertilldelningen under ett antal veckor så att hästen får en mjuk övergång från foder till bete. På hösten gör vi i omvänd ordning.

En häst betar normalt 16-20 timmar/dygn, på vår anläggning äter hästen så året om. Hästen har möjlighet att äta från både höstation och halmhäck.

Foder
Analyserat hösilage med beräknad foderstat från HS-Konsult. Vi väljer alltid foder med så hög kvalitet som möjligt och med bra näringsinnehåll för just Islandshästar för att slippa ge tillskott.

Vatten
Hästarna har fri tillgång till vatten i uppvärmda vattentankar. Påfyllning sker automatiskt från uppvärmda vattenledningar.
Marma Torp hälsa

Hälsa

På vår välplanerade anläggning kan hästarna få röra sig upp till två mil om dagen. Vilket är exceptionellt bra för hästens cirkulation, muskler, leder etc. På anläggningens dator kan du även se om hästen inte ätit sin mat och kan då snabbt få en indikation på att det kanske inte står rätt till. För dig som hästägare blir det bättre ergonomiskt då det inte behövs mockas, fodras, packa höpåsar mm.

Vi erbjuder även hästmassage, behandling med laser, undersökning med värmekamera, rehab-ilitering och träning för att få en så frisk häst som möjligt och för att förebygga eventuella skador.

Hästmassage & rehabilitering

Genom att ge sin häst friskvård minskar man risken för skador och ökar chansen att i ett tidigt skede hitta skada eller problemområden. Vi arbetar även med sjuka hästar som antingen är under konvalescens eller rehab. Tekniker vi använder oss av är t ex massage, laser, solarium, stretching samt värmekamera/termografi för att lokalisera eventuella problempunkter på hästen.

Kurser och föreläsningar

Vi arrangerar kontinuerligt kurser och föreläsningar om du och din häst vill utvecklas. Håll dig uppdaterad om vad som är på gång genom att följa oss på Facebook eller här på webbsidan.

Läs mer om våra aktiviteter
Vår miljöpolicy

Förutom islandshästanläggningen bedriver vi verksamhet under namnet Marma Gård. Vår gemensamma miljöpolicy är att all vår verksamhet ska bedrivas på ett så miljövänligt sätt som möjligt. I jordbruket är vår användning av bekämpningsmedel och handels-gödsel inte mer än 0-20% mot traditionell spannmålsodling. Avgasutsläppen är minimala, med liten användning av maskiner i jordbruket och inga mätbara utsläpp från uthyrningen. Avlopp och kväveurlakning tas upp av Salix/energiskogen som har en lång växtsäsong och växer bäst på hösten när urlakningen är som störst. Skogsbruket driver vi enligt grön skogsbruksplan och certifieringen PEFC. • Marma Torp Islandshästanläggning
 • Marmatorp 453
 • 741 93 Knvista
 • 073-34 29 986
 • annah@marmatorp.se